Een stukje geschiedenis…
Het is 2017 als Gebruiker Centraal een oproep doet om casussen uit de praktijk aan te dragen voor het jaarlijkse event van Gebruiker Centraal. Ik neem contact op met mijn leidinggevende Annemarie de Rotte: zullen we meedoen met de beeldbrieven? Op dat moment hebben we meerdere testsessies met Rotterdammers achter de rug en staat de eerste brief op het punt om verzonden te worden. Voordat ik het weet, sta ik daar te pitchen in een hangar en winnen we als Rotterdam zo waar de eerste prijs. Tja, dan kan het daar natuurlijk niet bij blijven. Dus hup, alle kennis die we hebben, plaatsen we op de website van Gebruiker Centraal. Ontwerpprincipe 5 van Gebruiker Centraal is immers: wees transparant en deel je kennis.
Waarom een nieuwe kennisbank beeldtaal?
Het is 2020. Gebruiker Centraal organiseert een bijeenkomst over de Kracht van Beeldtaal. Tijdens deze bijeenkomst opent Annemarie de Rotte als ambassadeur van Gebruiker Centraal de nieuwe kennisbank beeldtaal. Want er is veel gebeurd in de tussentijd.
Meerdere gemeenten maken nu gebruik van de beeldbrieven. De gemeente Eindhoven vertelt tijdens de bijeenkomst hoe zij de Eindhovenaar hebben betrokken bij het invoeren van een beeldbrief. Ontwerpprincipe 1: Zet de gebruiker centraal.
Het is dus hoog tijd om de kennis over het gebruik van beeldtaal in bijvoorbeeld beeldbrieven met de wereld te delen. De beeldbank biedt de mogelijkheid aan de gebruikers ervan om beeldproducten toe te voegen mits ze ontwikkeld en getest zijn met eindgebruikers natuurlijk. En daar komt ontwerpprincipe 4 van Gebruiker Centraal om de hoek kijken: ga uit van feiten, niet van aannames.
Waarom is beeldtaal zo interessant?
Vanuit Gebruiker Centraal zien we dat een juiste combinatie van beeld met tekst veel kracht heeft. Hier kunnen onze gebruikers baat bij hebben. Een beeld komt meteen bij je binnen, en voegt betekenis toe aan de tekst.
Ook kun je in gesprekken met je gebruikers beelden tonen, waarna zij zelf betekenis aan beelden gaan geven. Dit wordt bijvoorbeeld veel toegepast in design thinking en innovatie trajecten. De mogelijkheden van beeldtaal zijn dus legio, maar het toepassen ervan is nog niet zo eenvoudig.
Het vraagt om veel testen en ervaring opdoen. Je kunt dus veel leren van wat door anderen al is getest en onderzocht. Hoewel je altijd zelf moet blijven testen omdat de context uiteraard per situatie verschilt.
Doe je mee?
Wat willen we dan bereiken met de Kennisbank Beeldtaal? De Kennisbank Beeldtaal moet een bron van inspiratie worden omdat hier kennis over beeldtaal verzameld wordt. Hierdoor hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden.
Dus:
- Heb je een interessant onderzoek of boek gelezen over het gebruik van beeldtaal? Blog wat je hebt geleerd hiervan en deel dit met ons.
- Heb je beeldtaal ingezet in gesprekken, brieven, folders of websites én heb je dit getest met gebruikers? Deel dan deze beeldproducten met ons inclusief de richtlijnen die je ons meegeeft.
- Wil je eens zelf een klein experiment opstarten? Laat het ons weten. We denken met je mee en de Kennisbank Beeldtaal bied je al een testaanpak. We horen dan uiteraard graag van je wat we daarin kunnen aanvullen.
Wij verwachten dan dat we over een jaar weer een bijeenkomst over de ‘Kracht van Beeldtaal’ kunnen organiseren met meer inspirerende en mooie voorbeelden uit de praktijk.
Doe je mee? Mail naar info@gebruikercentraal.nl